Het ted kruippakje uit LMV mét voering

 • Geplaatst op
 • Door Annelies Van Gassen
 • 4

Een tutorial om het Ted kruippakje uit La Maison Victor te maken mét voering.

Ik maakte enkele foto's tijdens het naaien en schreef er een handleiding bij. Moeilijk is het niet.

 

Stofkeuze

Wat dit betreft moest ik niet zo lang nadenken. In de webwinkel hebben we immers een zeer gelijkaardige stof zoals gebruikt werd in het tijdschrift. De pluche van C. Pauli die ik hiervoor gebruikte is ideaal voor baby's, het is namelijk 100% biologisch katoen. Het is de eerste keer dat ik het zelf gebruikte om te naaien en was blij verrast om 2 redenen: 

 - Het 'plucht' bijna niet. Je moet jezelf niet met een stofzuiger onder handen nemen na het knippen en de vloer is zo terug proper.

- Het heeft een zeer rekbaar vermogen. Handig om aan te doen, maar ook zeer handig tijdens het naaien, zeker als je met je handen door de mouwen moet om het pakje naar de juiste kant te keren. 

 

Wel even opletten want de stof is maar 135 cm breed, wat maakte dat ik even moest foefelen om wat stof te kunnen uitsparen. Het middendeel van de capuchon (deel G) kon net niet meer naast de andere delen op de stof en dus legde ik het loodrecht op de stofrichting en knipte het zo. Wat overigens geen verdere problemen opleverde.

 

Knippen

Knip van de buitenstof alle delen zoals beschreven in LMV. Deeltje H heb je 4x nodig, 2 x uit de buitenstof en de andere 2 delen knip je best uit een contraststofje, dat geeft het leukste effect.   

Knip van de binnenstof alle delen.

 

Werkwijze

 

Het pakje in de buitenstof

Volg de werkwijze zoals beschreven in LMV met uitzondering van volgende stappen:

 

Voorpand:

- Sla stap 1 en 2 over, de rits doen we pas als allerlaatste. Wat je al wel moet doen is het onderste deeltje van de MV naad een klein stukje dichtstikken (zo'n 5 cm is voldoende). Dat maakt het straks makkelijker om de binnenbeennaden te stikken.

 

Capuchon: 

Naai de oortjes er al tussen maar laat de capuchon verder dan even liggen. Naai ze dus nog niet vast aan het pakje.

 

Het pakje in de voeringstof

 

Doe exact hetzelfde als je deed bij het buitenpakje.

Let op deze puntjes:

- Laat een keeropening in 1 van de zijnaden. Maak ze groot genoeg zodat je straks niet alles door een klein gaatje moet peuteren. 

- Aan de capuchon hoef je nu geen oortjes aan te naaien. Ook moet je deze voorlopig nog niet aan het pakje vastnaaien. 

 

Afwerken van de capuchon

 

Omdat in het originele patroon voorzien is dat de buitenrand een stukje naar binnen genaaid wordt, is deze getekend met een zeer brede rand. Aan de buitencapuchon laat je deze eraan. Bij de binnencapuchon knip je deze eraf. Knip op de stippellijn (Ik deed dit nadat ik de voeringcapuchon al ineen gestikt had).

 

Steek nu de 2 capuchons in elkaar, de goede kanten op elkaar. Zet ze op elkaar vast zodat MV en de naden op elkaar liggen. Stik de 2 capuchondelen aan de buitenrand aan elkaar.

 

Wanneer je nu de capuchon aan de onderrand, met de naden tussen G en F, op elkaar legt, zal je zien dat de buitenstof automatisch een stuk mee naar binnen gevouwen zit. Geef nog een sierstiksel op 1,5 à 2 cm van de buitenrand. Je kan nu ook eventueel de onderranden met een grote steek aan elkaar zetten, dat maakt het straks iets makkelijker om de capuchon aan de panden te naaien. Stik hiervoor met een dunnere naadwaarde dan dat je normaal gebruikt. 

 

Als dit allemaal klaar is, heb je nu 1 pakje in de buitenstof (met oortjes), 1 pakje in de binnenstof (zonder oortjes maar met keeropening), 1 capuchon.

 

 In elkaar stikken van het pakje

 

Dit moet gebeuren met de capuchon en de rits er tussenin. 

 

Doe dit als volgt:

- Draai de 2 pakjes binnenstebuiten en steek ze in elkaar. De goede kanten liggen aan de binnenkant tegen elkaar. Hiertussen steek je dan de capuchon, ze mag niet zichtbaar zijn en hangt met de onderkant naar boven eruit.
 
 

- Speld nu de voorkanten op elkaar. De rits steek je er ook meteen mee tussen.  Je hebt dus 3 lagen: voeringstof, rits, buitenstof.

- Gebruik genoeg speldjes zodat de pakjes niet meer kunnen verschuiven. Ik gebruik hiervoor van die hele dunne zonder kopje. Die kan je dwars steken en kan je gewoon laten zitten tijdens het naaien. Als alles gestikt is trek je ze er allemaal uit. 

- Stik nu helemaal rondom rond, dwz: middenvoor en halslijn. Enkel de mouwboordjes laat je nog even met rust.

-  Stik ook het stukje onder de rits nog even dicht, zowel in buitenstof als in de voering. (Op de foto is het pakje even naar de goede kant gedraaid, uiteraard draai je het terug binnenstebuiten om het te stikken)

   

- Draai het pakje even naar de goede kant om te zien of je overal mooi gestikt hebt en corrigeer hier en daar indien nodig.

 

Mouwboordjes

 

Deze mag je niet simpelweg op dezelfde manier als hierboven aan elkaar naaien want als je dan het pakje naar de juiste kant draait, zit het in de knoop

 

Ga als volgt te werk:

- Draai de 2 pakjes binnenstebuiten en trek ze helemaal uit elkaar. 

- Leg de mouwboorden nu op elkaar, ze moeten als het ware 'hand in hand' aan elkaar gestikt worden. Zorg ervoor dat ze niet gedraaid zitten en dat de bovenkanten en onderkanten op elkaar liggen. Doe dit ook met de andere mouw.

      

- Draai de pakjes terug naar de juiste kant en controleer of je het goed gedaan hebt.

 

Keeropening

Wanneer alles er goed uitziet kan je nu de keeropening dichtnaaien. Sommigen doen dit met de hand met een onzichtbare steek, maar je kan ook zoals ik het met de naaimachine doen, dan heb je wel een zichtbare steek (maar 10x zo snel klaar en het is maar aan de binnenkant ;-) ).

 

   

Voila, je pakje is nu klaar.


   


Ik had toch 1 bedenking achteraf. Wanneer je het pakje maakt voor een baby met iets langere benen dan 'normaal' (zoals mijn schattig nichtje die het pakje aankreeg), kan je best de voetjes eraf laten. Je zal dan iets langer plezier hebben van het pakje. Knip het voor- en achterpand iets langer aan de benen en zet ze in elkaar zoals beschreven bij de mouwboorden. 

Reacties

 1. Stoffetuur Stoffetuur

  Maak dan best je pijpjes wat langer, want als je er elastiek in wil steken, heb je wel wat extra stof nodig... Beter wat te lang ook dan te kort natuurlijk.
  Succes ermee, ben benieuwd naar het resultaat!

 2. Nathalie Nathalie

  k Ben er ondertussen ook aan begonnen. k Zal het wel zonder de voetjes maken en had daar graag een elastiek ingestoken. Hopelijk zal het lukken want k heb zoiets nog nooit gemaakt :-)

 3. Annelies Annelies

  Ik gebruikte de streepjestricot van Froy & Dind, in de kleur mosterd.
  Katoen zou ik niet nemen, want dan rekt het niet voldoende...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »