Wat je moet weten over de katoenteelt.

  • Geplaatst op
  • Door Stoffetuur
  • Geplaatst in biokatoen
  • 0
Wat je moet weten over de katoenteelt.

We kennen natuurlijk allemaal katoen. Het is een van de belangrijkste grondstoffen voor onze kleding. Ongeveer de helft van alle textiel bevat katoen. Maar weet je ook waar katoen vandaan komt? Wie er afhankelijk is van de teelt? Wat de impact is van katoen op de leefomstandigheden van deze mensen en het milieu?

 

Katoen brengt brood op de plank

Katoenvezel wordt gewonnen uit de katoenbloem. Witte pluizige bolletjes die vanaf het veld via katoen-, weef- en confectiefabrieken in onze winkelrekken belandt.

 

Katoen is het meest verspreide en winstgevende non-food gewas in de wereld. Ongeveer 250 miljoen mensen, voornamelijk in ontwikkelingslanden, werken in de katoenindustrie. India, China en Pakistan samen nemen meer dan 65% van de wereldwijde productie voor hun rekening.

 

De impact van katoen

De voorbije decennia hebben producenten hun productiemethoden aangepast om de snelle bevolkingsgroei en het moordende tempo van de mode-industrie te kunnen bijhouden.

 

Daarvoor wordt zwaar ingezet op kunstmeststoffen en pesticiden. Er wordt zelfs vaak gebruik gemaakt van ontbladeringsmiddelen om het oogsten te vereenvoudigen. Op korte termijn verhoogt de opbrengst dankzij het gebruik van deze stoffen.

 

Op langere termijn is deze manier van produceren echter niet duurzaam. De kwaliteit en opbrengst van de landbouwgronden neemt af, waardoor er moet uitgeweken worden naar nieuwe. Ook de vervuiling door deze stoffen eist een zware tol op de gezondheid van de arbeiders en op het milieu.

 

De katoenteelt vraag ook erg veel water. Water dat vaak al schaars is in de gebieden waar men de plant teelt. Dat water wordt niet enkel gebruikt voor irrigatie, maar ook voor bijvoorbeeld het verdunnen van chemicaliën. Er zijn verschillende voorbeelden van verwoestijning als gevolg van katoenteelt.

 

Een voorbeeld: één jeansbroek

Één jeansbroek weegt gemiddeld 650 gram.

 

Om het katoen voor die broek te produceren werd:

 

1. 325 gram pesticides gebruikt.

 

2. 10.000 liter water gebruikt.
 
 

Bio to the rescue!?

Biologisch katoen wordt verbouwd met behulp van methoden en materialen die een lage impact hebben op het milieu. Werken met en niet tegen de natuur is het principe achter biologische landbouw:- Boeren vertrouwen op gewasrotatie om uitputting van de bodem te voorkomen. 

 

- Velden worden op natuurlijke wijze bemest met plantaardige en dierlijke mest.

 

- Er worden plaagbestrijdende insecten gebruikt om andere insecten te weren.

 

- Vaak wordt gebruik gemaakt van bodembedekkers om onkruid te weren en water vast te houden in de bodem.

 

- Onkruid wordt manueel verwijderd met schoffels of tractoren.

 

Het resultaat is een product dat gezonder is voor zowel producent als consument. Biologisch katoen heeft ook een sterkere vezel, wat resulteert in een zachter, dikker en stevigere stof.

 

Op langere termijn kan op deze manier een constante en duurzame productie tot stand gebracht worden. De opbrengst op korte termijn is echter lager.

 

Dat maakt het voor veel producenten moeilijk de stap naar duurzame productie te zetten. Het betekent ook dat de prijs van biokatoen hoger is dan die van conventionele katoen.

 

Certificatie van biokatoen

Om een éénduidige erkenning van biologische katoen te krijgen, zijn er verschillende certificaten in het leven geroepen. Deze worden volgens strenge en uniforme normen gecontroleerd door onafhankelijke instanties.

 

Certificering omvat het volledige productieproces met gedetailleerde registratie en periodieke controles van bodem en water. Certificering vergroot de betrouwbaarheid van het eindproduct. Ook garandeert het de betaling van winstgevende prijzen voor de boeren die zich inzetten voor biologische productie.

 

Het bekendste bio-katoen label is GOTS. Meer informatie over garantiesystemen voor biokatoen vind je bijvoorbeeld op de website van befair.be.

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »